Az esemény hivatalos meghívója

Program

FIEALC (Federación Internacional de Estudios sobre América Latina y el Caribe) XIX. Kongresszusa

Szeged, 2019 június 24-28.

        A Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete (FIEALC), amelyet a világhírű mexikói filozófus és író, Leopoldo Zea alapított 1982-ben, a világ egyetemeinek e régióval foglalkozó tanszékeit és egyéb releváns kutatóintézeteket fogja össze. A szervezet, amelynek fő célkitűzése, hogy elősegítse a világ latinamerikanistái közötti tudományos és interdiszciplináris párbeszédet, 1983 óta kétévente szervez konferenciát. Eddig, többek között, Venezuelában, Kínában, Spanyolországban, Görögországban, Izraelben, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Franciaországban, Dél-Koreában voltak a helyszínek, a legutóbbira 2017 júliusában Szerbiában, a belgrádi John Naisbitt Egyetemen került sor. A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke (akkor még Latin-Amerika Története Kutatócsoport néven) az elsők között csatlakozott a szervezethez Anderle Ádám professzor révén, amely ma már mintegy 130 kutatóközpontot foglal magába. A szervezet szabályzata szerint a kongresszust megrendező intézet egyik tagja tölti be a FIEALC elnöki tisztségét a megrendezést követő két évben (2019-2021).

A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke a FIEALC 2017 júliusában, Belgrádban tartott XVIII. kongresszusán nyerte el a következő kongresszus megrendezésének a jogát Indiával szemben. A Latin-Amerika és a Karibi térség történetére vonatkozó tudományos kutatásoknak közel fél évszázados, páratlanul élő hagyománya van a Szegedi Tudományegyetemen, továbbá a Hispanisztika Tanszék több évtizedes tapasztalattal rendelkezik magas szakmai színvonalú hazai és nemzetközi konferenciák szervezése terén.

A XIX. kongresszust Latin-Amerika és a Világ: együttműködési és találkozási terek címmel hirdette meg a Hispanisztika Tanszék, a főbb témakörei pedig, többek között, Latin-Amerika politikai, történelmi, gazdasági és külkapcsolatai Európával, Ázsiával és Afrikával; Latin-Amerika szerepe a világgazdaságban; migrációs, globális társadalmi és környezeti kihívások Latin-Amerikában; a latin-amerikai gondolkodás, identitás és másság problémái; irodalmi, nyelvi és kulturális kapcsolatok Latin-Amerika és más kontinensek között; a emberi jogok helyzete Latin-Amerikában; a latin-amerikai felsőoktatás helyzete és külföldi kapcsolatrendszere. A konferencia hivatalos nyelvei a spanyol, a portugál és az angol. A kongresszusra 2018. december 31-ig (a jelentkezési határidő lezárultáig) 450  fő regisztrált 41 országból. Szintén hagyomány, hogy a kutatók és oktatók mellett latin-amerikai politikusok és egyetemi vezetők is érkeznek, mivel ez egy kiváló alkalom arra, hogy új kapcsolatok létesüljenek az országok, az egyetemek és a különböző kutatóintézetek között. A kongresszuson átadásra kerül a Leopoldo Zea nevét viselő díj, amellyel a szakmai zsűri a legjobb fiatal kutatók és doktoranduszok munkáját jutalmazza filológiai tanulmányok és társadalomtudományi tanulmányok kategóriájában.

Az ötnapos rendezvényen Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem vezetése mellett képviseltetik magukat a Magyarországon működő spanyol, portugál, brazil, ecuadori, mexikói, kolumbiai, perui, chilei, argentin, kubai nagykövetségek, a Magyar Rektori Konferencia, a Tempus Közalapítvány, a Külügyi- és Külgazdasági Minisztérium Latin-Amerika Főosztálya és az Európa és Latin-Amerika együttműködését elősegítő EU-LAC Alapítvány.

A rendezvény támogatói: EU-LAC Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szeged Város Önkormányzata, Hispanisztika Alapítvány, Spanyolország, Peru, Mexikó, Ecuador, Argentína és Chile magyarországi nagykövetségei.

A kongresszus központi helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságának Székháza (Somogyi u. 7.), de emellett az SZTE Rektori Hivatalának épületében (Dugonics tér 13.), valamint a József Attila Tudományos és Információs Központban (Ady tér 10.) is lesznek szekció előadások és az eseményhez kapcsolódó rendezvények.

A Hispanisztika Tanszéken kívül a kongresszus szervezési munkálataiban részt vesz az összes jelentősebb magyar hispanista központ, így a Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központja, az ELTE Latin-Amerika Kutatóközpontja, a Miskolci Egyetem Amerikanisztika Kutatócsoportja és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Spanyol Tanszéke is.

A szervezőbizottság tiszteletbeli elnöke Varga-Koritár Pál, nyugalmazott nagykövet, elnökei Dr. Csikós Zsuzsanna és Dr. Lénárt András (SZTE Hispanisztika Tanszék), főtitkára Dr. Jancsó Katalin (SZTE Hispanisztika Tanszék), sajtófőnöke Dr. Nagy Marcel (EFE hírügynökség).

Kérjük a sajtó képviselőit, hogy emailen jelezzék Nagy Marcel felé (nagymarcel@gmail.com) részvételi szándékukat a következő adatokkal:
Sajtótermék és újságírók neve
Email és telefon
Milyen típusú anyagot terveznek készíteni (szöveg, fotó, videó, audio)

 

Tervezett program

2019. június 24.

 • 12.00-16.00:  Regisztráció a kongresszus résztvevői számára, Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székháza
 • 15.00: Nemzetközi sajtótájékoztató (SZAB székház)
 • 17.00 Ünnepélyes megnyitó, Szegedi Városháza Díszterme
 • 19.00 Fogadás, Tisza Szálló Koncertterem

2019. június 25.

 • 9.00-11.30 Szekcióülések
 • 11.30-12.30 Plenáris előadás: Prof. Dr. Fischer Ferenc egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központ
 • 14.00-15.30
 1. Nemzetközi Latin-Amerika tárgyú folyóiratok és könyvek bemutatója
 2. A Magyar Rektori Konferencia és a Tempus Közalapítvány képviselőinek (Prof. Dr. Nagy Katalin, Dobos Gábor és Rátai-Dobi Réka) tájékoztatója a Stipendium Hungaricum ösztöndíjról, valamint a nemzetközi felsőoktatási együttműködések lehetőségeiről
 • 16.00-17.00 Plenáris előadás: David Nájera Rivas, Mexikó magyarországi nagykövete
 • 17.00-19.30 Szekcióülések
 • 20.00 Üllési Fonó Néptáncegyüttes bemutatója (József Attila Tudományos és Információs Központ)

2019. június 26.

 • 9.00-11.30 Szekcióülések
 • 11.30-12.30 Plenáris előadás: Prof. Dr. Efthimia Pandis Pavlakis, Athéni Nemzeti Egyetem
 • 14.00-15.00 A mai Latin-Amerika közép-európai szemszögből. Kerekasztal beszélgetés a Latin-Amerikába akkreditált volt magyar nagykövetek részvételével (Varga-Koritár Pál, Gulyás András, Horvát János, Bardócz Béla)
 • 15.00-17.30  Szekcióülések
 • 18.00 Fotókiállítás megnyitó a Kolumbiai Nagykövetség együttműködésével (József Attila Tanulmányi és Információs Központ)
 • 19.00-20.30 Borkóstoló a 2018-ban az év borászának választott Balla Géza boraiból. A borokat bemutatja Kosárka József, volt latin-amerikai nagykövet, a Magyar Borakadémia tagja (József Attila Tanulmányi és Információs Központ)

 2019. június 27.

 • 9.00-12.30 Szekcióülések
 • 14.00-15.00 FIEALC korábbi elnökeinek kerekasztal beszélgetése (Dr. Slobodan Pajovic, John Naisbitt Egyetem, Szerbia; Dr. Efthimia Pandis Pavlakis, Athéni Nemzeti Egyetem, Görögország; Dr. Vladimir Davydov, Tudományos Akadémia Latin-Amerika Intézete, Oroszország)
 • 15.00-16.30 FIEALC közgyűlése
 • 16.30-19.00 Szekcióülések
 • Szeged fényei

2019. június 28.

 • 9.00-11.30 Szekcióülések
 • 11.30-12.30 Plenáris előadás. Prof. Dr. Slobodan Pajovic, John Naisbitt Egyetem, Belgrád
 • 14.00-17.30 Szekcióülések
 • 18.00-19.00 Záróceremónia, a Leopoldo Zea díj  ünnepélyes átadása
 • 19.00 Búcsúfogadás

 

logohispanisztika  hispanisztikaalapitvany formato cartas busan fiealc

SZTE_logo        SZTE_BTK_logo_eng_kek_hatter

EU_LAC_Logo_3c_round                  commission logo             AA_DTP_CMYK_en